اعتیاد یکی از معضلات اجتماعی است که جوامع امروزی با آن درگیر هستند. صاحبان مشاغل مختلف نیز برای استخدام کارمندان خود به این نکته مهم توجه داشته و عدم اعتیاد را یکی از فاکتورهای مهم استخدام پرسنل میدانند.
بعد از قبولی در مصاحبه شغلی، برای استخدام در ارگانهای دولتی و برخی سازمانهای خصوصی، داشتن گواهی عدم اعتیاد درست به مثابه گواهی عدم سوء پیشینه اهمیت دارد. البته آزمایش عدم اعتیاد تنها برای استخدام در مشاغل دولتی یا خصوصی مطرح نیست، بلکه قبل از ازدواج نیز انجام تست عدم اعتیاد ضرورت دارد.
کارلیب در این مقاله اطلاعات مفیدی را در زمینۀ آزمایش عدم اعتیاد و مراحل آن در اختیار شما گذارده است، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با این مرحله مهم از مراحل استخدام، آشنا شوید.
تقلب و دور زدن آزمایش عدم اعتیاد
در بیشتر مواقع کارفرمایان، مرکز آزمایشگاهی مدنظر و مورد اعتماد خود را به افراد متقاضی کار پیشنهاد داده و معرفی میکنند تا آزمایش عدم اعتیاد با دقت بیشتری انجام شود. این باور که میتوان آزمایش عدم اعتیاد را دورزد، اگرچه امکان پذیر است اما با دقت مسئولین آزمایشگاهی درصد احتمال آن بسیار کاهش یافته و میتوان گفت که محال میشود. البته لازم به ذکر است که آزمایش عدم اعتیاد نیز مانند سایر آزمایشها ممکن است که با خطایی رو به رو شود.
اگر احیانا در آزمایش شما خطایی وجود داشته باشد، قبل از هر چیزی مسئولین آزمایشگاهی سوالات مختلفی از شما میپرسند تا دلیل این خطا و اشتباه پیش آمده را بررسی کنند، به عنوان مثل ممکن است که شب قبل آزمایش عدم اعتیاد قرص استامنوفین مصرف کرده باشید و برای همین آزمایش شما به اشتباه مثبت شده باشد. مسئولین آزمایشگاهی بعد از تشخیص خطا مجددا آزمایش را تکرار میکنند.
همچنین اگر داروی خاصی به منظور انجام تقلب در آزمایش تست اعتیاد مصرف کرده باشید، برای مسئولین آزمایشگاه قابل تشخیص میباشد، بنابراین اگر واقعا با بیماری اعتیاد دست و پنجه نرم میکنید، بهتر است که به جای دورزدن قوانین و مقررات هر چه زودتر نسبت به درمان اصولی اقدام کنید.
روشهای آزمایش عدم اعتیاد
- نمونه ادرار
- بزاق دهان
- عرق بدن
- آزمایش خون
رایجترین روش ممکن برای آزمایش عدم اعتیاد در ایران، از طریق نمونۀ ادرار است، اما دقیقترین نوع آزمایش عدم اعتیاد از طریق آزمایش پلاسمای خون میباشد.
روش نمونه برداری از طریق بزاق دهان نیز در بیشتر مواقع معمولا برای تشخیص موارد مصرف مواد مخدر و الکل بین جادهها و توسط پلیس راهنمایی و رانندگی مورد استفاده قرار میگیرد.
نکات مهم قبل از آزمایش عدم اعتیاد
قبل از انجام آزمایش عدم اعتیاد باید از مصرف برخی داروهایی که اثری مشابه مواد مخدر دارند، پرهیز کنید زیرا ممکن است باعث مثبت شدن تست اعتیاد شما شوند و اگر خدای نکرده متوجه این خطا نشوید ممکن است که موقعیت شغلی خوبی را از دست بدهید. برخی از این داروها عبارتند از:
- آمفتامین
- متادون
- بوپرنورفین
- کدئین با درصد بالا
- مورفین
- برخی از داروهای افسردگی
جالب است بدانید داروهایی که ترکیبی مشابه تریاک دارند تا مدتها در آزمایش قابل تشخیص میباشند و توصیه میکنیم که ۴۸ ساعت قبل از آزمایش از مصرف استامنوفین و کدئینها خودداری کنید.
تریاک و ترکیبات آن تا ۲۱ روز بعد مصرف از طریق آزمایش تست عدم اعتیاد قابل تشخیص میباشند ولی ممکن است ۱۵ روز بعد مصرف، در آزمایش ادرار قابل تشخیص نباشند، به همین دلیل آزمایش پلاسمای خون با دقت بالاتری این موارد را مشخص خواهد نمود.
مدت زمان لازم برای تشخیص انواع مواد مخدر
حشیش:
مادۀ مخدر حشیش تا یک روز بعد مصرف و در مواقعی حتی بعد از چهار هفته قابل تشخیص است.
هروئیین:
هروئین تا ۳ یا ۴ روز بعد مصرف در آزمایش نشان داده میشود.
متادون:
متادون تا ۳ روز بعد مصرف در آزمایش مشخص میشود.
کوکائین:
کوکائین تا ۲ الی ۴ روز بعد مصرف در آزمایش قابل مشاهده است.
PCP:
PCP تا ۳ الی ۸ روز بعد مصرف نیز قابل تشخیص است.
آمفتامین (شیشه):
آمفتامین یا شیشه تا ۱الی ۳ روز بعد مصرف در آزمایش قابل مشاهده است، لازم به ذکر است که حتی اگر به آمفتامین اعتیاد نداشته باشید و برای اولین بار مصرف کرده باشید و روز بعد و یا حتی ۳ روز بعد آزمایش عدم اعتیاد بدهید در آزمایش شما مصرف آمفتامین قابل تشخیص است.
الکل:
الکل تا ۳_۲ روز بعد مصرف در آزمایشهای عدم اعتیاد قابل تشخیص است.
مراحل آزمایش عدم اعتیاد از طریق نمونه ادرار
- مسئول آزمایشگاه ظرف مخصوص نمونه را تحویل شخص میدهد.
- شخص آزمایشدهنده باید وسایل اضافی مانند کیف و... را به فرد همراه یا مسئول آزمایشگاه تحویل دهد.
- یکی از مسئولین آزمایشگاه همراه شخص وارد سرویس بهداشتی میشود تا از صحت آزمایش اطمینان کسب نماید.(معمولا این همه احتیاط برای ارگانهای خیلی حساس به روی مسئله اعتیاد انجام میشود.)
- تمیز کردن ناحیۀ تناسلی با دستمال مرطوب و مخصوص
- ادرار در ظرف مخصوص، حداقل ۴۵ میلیلیتر از حجم ظرف مورد نظر باید پر شود.
- بعد از به حد نصاب رسیدن نمونه درب آن را باید به دقت بست.
- دمای نمونۀ ادرار حتما باید متناسب با دمای بدن شخص باشد و در این رنج نگهداری شود تا آزمایشات لازم به درستی و با دقت بالا انجام گردد.
توصیه میکنیم که قبل از مراجعه به آزمایشگاه مثانۀ خود را کاملا تخلیه نکنید و بهتر است که قبل از آزمایش عدم اعتیاد با نمونۀ ادرار، آب کافی و یا آب میوه بنوشید تا هنگام گرفتن آزمایش و تست عدم اعتیاد معطل نشده و مشکلی نداشته باشید.
چرا کارفرمایان بر انجام آزمایش عدم اعتیاد تاکید دارند؟!
از آنجاکه سوء مصرف مواد و الکل میتواند منجر به مخاطرات ایمنی و بهداشتی زیادی شود به کاهش بهرهوری نیروی انسانی نیز دامن میزند. همچنین میتواند باعث افزایش هزینههای بهداشت و درمان فرد و ناتوانیهای کوتاه مدت وی شود. دلایل عمده دیگری که سبب میشود کارفرمایان بر انجام تست عدم اعتیاد تاکید داشته باشند، عبارتند از:
- جلوگیری از سوء مصرف مواد و الکل توسط کارکنان
- پیشگیری از استخدام افراد معتاد
- تشخیص سریع اعتیاد و ارجاع فرد برای درمان
- ایجاد محیط کار امن برای کارکنان
- تطابق با مواد قانونی
با این اوصاف کارفرما میتواند از استخدام افراد معتاد جلوگیری کند یا در صورت عدم ترک از ادامه همکاری با آنها انصراف دهد.
کاربرد آزمایش عدم اعتیاد
آزمایش اعتیاد در مواقع مختلفی انجام میشود که معمولترین آنها شامل:
پیش از استخدام
به منظور جلوگیری از استخدام افراد معتاد صورت میگیرد. در این حالت متقاضی شغل با رضایت کامل تست عدم اعتیاد را انجام میدهد و در صورت مثبت شدن نتیجه کارفرما از اشتغال آنها جلوگیری میکند.
شک منطقی
در زمانی که سرپرستان یا مدیر کارخانه به رفتار فرد شاغل شک کند و نشانهها و علائم اعتیاد به مواد مخدر را در او ببیند، میتواند دستور انجام آزمایش عدم اعتیاد را برای وی صادر کند.
بعد از حادثه
گاهی اوقات بعد از ایجاد آسیب مالی یا جانی توسط فرد، از وی تست عدم اعتیاد به خصوص تست الکل گرفته میشود. اگرچه وجود الکل یا ماده مخدر ممکن است عامل ایجاد حادثه نباشد.
به صورت تصادفی
تست عدم اعتیاد تصادفی برای غافلگیری فرد مشکوک و جلوگیری از دور زدن آزمایشات توسط فرد به صورت تصادفی و پیشبینی نشده انجام میگیرد.
دورهای
معمولا دستور انجام این آزمایش توسط برخی کارفرمایان به صورت دورهای به خصوص سالانه صادر میشود، اما در صورت مشخص بودن زمان انجام آزمایش کارکنان ممکن است قبل از انجام آزمایش ترک موقت کنند.
بازگشت به کار
گاهی اوقات کارکنانی که معتاد بودهاند و برای درمان ترک اعتیاد از شغل خود غیبت داشتهاند، قبل از بازگشت به کار آزمایش عدم اعتیاد از آنها گرفته میشود.
همچنین گاهی اوقات ممکن است برخی کارفرمایان به منظور پیگیری وضعیت یا بازتوانی پرسنل به صورت دورهای دستور انجام آزمایش عدم اعتیاد را صادر کنند. گاهی اوقات نیز از بین افراد یک کارگاه یا سازمان فقط افراد مشکوک را جهت آزمایش به آزمایشگاه معرفی میکنند.
تقریباً در اکثر موارد کارفرما طبق قانون میتواند پرسنل خود را برای اطمینان از عدم اعتیاد آنها مورد آزمایش قرار دهد. هرچند در مورد پرسنلی که کارشان از نظر ایمنی، حساس نیست توصیه نمیشود.
امیدوارم که مطالعه این مقاله برایتان مفید بوده باشد و با بررسی سایت کارلیب به آدرس karlib.com بهترین فرصتهای شغلی، متناسب با مهارت و علاقۀ خود را بیابید. با تکمیل رزومۀ خود و ارسال آن در کارلیب، به زودی در شغل مورد نظرتان استخدام خواهید شد.
خوبه امااگه کسی ناخوتاسته گرفاربشه بایدچکارکنه۹میکنی