تا به حال به حرکات دست و بدن دیگران توجه کردهاید؟ آیا دقت کردهاید که این حرکات بدون معنا نیستند و پیامی را به همراه دارند، پیامی که یا حس و حال طرف مقابل را نشان میدهد و یا حتی مفهومی برای شما به عنوان مخاطب دارد.
برای مثال حتماً چنین موقعیتهایی را تجربه کردهاید که هنگام ملاقات با شخصی، بدون اینکه صحبتی با او داشته باشید، انرژی مثبتی از حضورش دریافت کنید، یا بدون دلیل از او متنفر شوید، حتی احساس کنید کلافه و سردرگم است و یا مصمم و با اراده و موارد مشابه آن که همه این نتیجهگیریها به حرکات دست و بدن او برمیگردد، و این حرکات همان زبان بدن هستند.
زبان بدن، زبانی است که شما با آن بیشترین صحبت را میکنید به منظور ارسال و دریافت پیامهایی بدون اینکه ارتباط کلامی داشته باشید، این درحالی است که کمترین توجه را به آن دارید. این مثال برای آن بود تا متوجه شوید همه ما با زبان بدن آشنا هستیم، اما اطلاعات کافی برای استفاده درست از آن را نداریم. به همین دلیل باید توجه بیشتری به آن داشته باشیم. حتماً میپرسید، چرا؟
در پاسخ باید بگوییم، پایه و اساس روابط موفق، یک ارتباط خوب است که زبان بدن هم از این ارتباطات مستثنی نیست. پس شناخت و استفاده درست از آن به شما کمک میکند هم تجربه بهتری از برقراری ارتباط با دیگران داشته باشید، و هم منظورتان را بهتر به اطرافیان منتقل کنید.
این موضوع میتواند در ارتباطات دوستانه، مذاکرات کاری و حتی مصاحبههای شغلی نیز به کارتان بیاید. پس با این مقاله از تیم کارلیب همراه باشید تا با زبان بدن، تکنیکها و کاربردهای این مهارت بیشتر آشنا شوید.
زبان بدن چیست؟
زبان بدن، تَن گفتار و یا Body Language مجموعهای از رفتارها، حرکات و به طور کلی روشهای غیر کلامی هستند که به کمک آن احساسات و نظرات واقعی را منتقل میکنیم.
این روشهای غیر کلامی میتواند طرز راه رفتن، نشستن، دست دادن، حالت چهره و... باشد. زبان بدن یک زبان غریزی است و با اصول مشترکی در وجود همه انسانها نیز پیدا میشود، به جز مواردی که به تفاوتهای فرهنگی برمیگردد.
اهمیت شناخت زبان بدن
اگر هنوز برای شناخت بیشتر زبان بدن با خودتان کنار نیامدهاید، بهتر است بدانید شما میتوانید از این مهارت به نفع خودتان استفاده کنید. ذهنتان را درگیر روابط دوستانه نکنید. شاید مجبور به مذاکره با شخص مهمی شوید و یا حتی مصاحبه برای یک فرصت شغلی.
در چنین شرایطی علاوه بر ارتباطات کلامی، با زبان بدن میتوانید مخاطب را تحت تأثیر قرار دهید تا منظورتان را بهتر متوجه شود. به همین دلیل است که روانشناسان توصیه میکنند مذاکرات چه از نوع کاری و چه عاطفی، ترجیحاً رو در رو برگزار شوند. برای اینکه با موفقیت چنین موقعیتهایی را پشت سر بگذارید، بهتر است با یکسری از تکنیکهای زبان بدن آشنا شوید تا در ادامه کاربرد آن در موقعیتهای مختلف را بررسی کنیم.
تکنیکهای زبان بدن
تکنیکهای زبان بدن مواردی هستند که برای اکثر موقعیتها مشترک است و به شما کمک میکنند تا منظورتان را محکمتر از قبل به مخاطب برسانید. دانستن این موارد یک مزیت به حساب میآید و به شناخت بهتر زبان بدن هم کمک میکند. این موارد شامل:
1. احساسات دیگران را عجولانه قضاوت نکنید.
بیان احساسات را باید از حرکات کل بدن متوجه شوید و تنها یک حرکت را ملاک قرار ندهید.
2. نحوه ایستادن و دست دادن فرد مقابل رو زیر نظر بگیرید.
نحوه ایستادن و دست دادن جز تکنیکهای زبان بدن هستند که موفقیت شما در هر مذاکرهای را تضمین میکنند. چون به راحتی میتوانید با استفاده درست از آنها ، خودتان را قدرتمند نشان دهید.
نحوه ایستادن:
اولین نکته این است که خودتان را رها کنید و سعی کنید فضای بیشتری اشغال کنید تا با اعتماد به نفس بیشتری به نظر برسید. مثلاً پاهایتان را به اندازه عرض شانه باز کنید و دست به کمر بایستید و یا دستانتان به پشت سر گره کنید تا بلندپرواز بودنتان را نشان دهید. در مقابل از پاهای به هم چسبیده و دستان آویزان که حس سردرگمی و ضعف را نشان میدهند، دوری کنید. پس روی این حرکات کار کنید به خصوص برای مصاحبههای شغلی و مذاکرات کاری چون کسیکه برای صحبت با شما انتخاب میشود قطعاً زبان بدن در روانشناسی را به خوبی میداند.
نحوه نگه داشتن دستها:
سعی کنید تا جایی که ممکن است وسیلهای را به دست نداشته باشید. زیرا میتواند بر نحوه ایستادن و رفتار شما نیز تاثیر بگذارد. البته اندازه آن نیز مهم است برای مثال استفاده از تبلت و یا گوشی همراه در موقعیتی مثل ارائه دادن، اعتماد نفس بیشتری را به شما میدهد تا اینکه یک لپتاب بزرگ در دست داشته باشید. همچنین دست به سینه هم نباشید چون این حرکت نشان از لجبازی و عدم پذیرش سخن دیگران است.
3. حالت سر و صورت را فراموش نکنید.
فقط باید سعی کنید خودتان را خوشحال و با اعتماد به نفس نشان دهید. در این صورت مغز شما به صورت خودکار شروع به ابراز احساس خوشحالی و اعتماد به نفس میکند و این احساس به مخاطب نیز منتقل میشود.
حرکات سر و دست هنگام صحبت کردن:
حرکات سر و دست در موقعیت هایی مثل ارائه کردن و... یک امتیاز مثبت به حساب میآیند چون شما را مسلط و با اعتماد به نفس نشان میدهند. کف دستها بهتر است رو به مخاطب باشد تا رو راستی شما را نشان دهد و سرتان متمایل به مخاطب، با این کار توجه زیاد خودتان به او را نشان میدهید.
4. ارتباط چشمی برقرار کنید.
این نکته را همیشه به ذهنتان بسپارید که تماس چشمی لازمه یک ارتباط موثر است. چرا که چشمها از منابع قدرتمند انرژی ارتباطی هستند و در اولین برخورد این انرژی به مخاطب منتقل میشود.
وقتی شما در مصاحبه، فروش، بازرایابی و... به چشمان مخاطب نگاه کنید، نشان میدهید اهمیت زیادی برایشان قائل هستید و به حرفشان با دقت گوش میکنید، اما توجه داشته باشید که تمام مدت به چشم مخاطب خیره نشوید بلکه نگاهتان را روی اجزای صورت طرف مقابل بچرخانید، در غیر این صورت حس خوبی به او منتقل نخواهید کرد.
5. دست دادن را جدی بگیرید.
دست دادن نیز از جمله تکنیکهای زبان بدن است که با رعیات یکسری نکات امتیازات مثبتی برایتان به همراه دارد. از جمله اینکه:
وقتی دستتان خیس است از دست دادن پرهیز کنید، دست طرف مقابل را بیش از حد فشار ندهید یا ناگهانی به سمت خودتان نکشید و از همه مهمتر وقتی در مقابل شخصی که از نظر سن و یا مقامی بالاتر از شماست، قرار گرفتید، دست ندهید تا خود او اقدام کند. این کار نشانه احترام برای طرف مقابل است.
6. پوشش مناسب را داشته باشید.
شاید فکر کنید که نوع پوشش چه ارتباطی با زبان بدن دارد اما بهتر است بدانید از روی نوع پوشش شما، شخصیت، طبقه اجتماعی، دارایی، مکان زندگی و میزان تحصیلات شما ممکن قضاوت شود. بنابراین دقت در انتخاب نوع پوشش یک مزیت به حساب میآید.
برای مثال کسیکه برای یک مصاحبه کاری میرود و کسیکه برای یک قرار آشنایی، نباید پوشش یکسانی داشته باشند. چون مخاطب شما هر چقدر از زبان بدن اطلاعات کافی نداشته باشد، اما از روی ظاهر تا حدی به شخصیت شما پی میبرد.
7. با لحن مناسب صحبت را آغاز کنید.
وقتی با رعایت تمام تکنیکهای زبان بدن، تصمیم به آغاز ارتباط کلامی گرفتید، لحن مناسب را فراموش نکنید. این مورد به مهارت فن بیان برمیگردد که نقش مهمی در انتقال پیام به مخاطب دارد.
فن بیان و در ادمه لحن مناسب برای صحبت کردن، مکمل زبان بدن است. کسیکه قصد فروش محصولاتش را دارد علاوه بر اینکه باید با لحن مناسب خریدار را متقاعد به خرید کند، زبان بدن را نیز باید در نظر داشته باشد.
8. به ارتباط غیر کلامی مخاطب واکنش نشان دهید.
شما باید به گونهای رفتار کنید که مخاطب متوجه شود حواستان جمع است. یعنی به زبان بدن او واکنش نشان دهید. برای مثال اگر متوجه استرس او شدید، شما هم با حرکات دست و بدنتان آرامش و انرژی مثبت منتقل کنید.
9. از حرکات بی مورد اجتناب کنید.
این حرکات شامل: مرتب ساعت را چک کردن، جویدن ناخن، قرار دادن وسایلی مثل فنجان قهوه یا دفتر یادداشت جلوی بدن، بازی کردن با لباس، جلو بردن چانه هنگام صحبت با دیگری، تغییر حالت چشمان، خیلی نزدیک ایستادن، هنگام صحبت کردن به زمین نگاه کردن، اخم یا لبخند مصنوعی، خاراندن پشت سر یا گردن.
10. سرنخهایی که نشان میدهد با دروغ مواجه شدهاید.
چشمک زدن زیاد، دزدیدن نگاه، خاراندن سر و گردن و پشت سر، لمس گوش و بینی، پنهان کردن دستها، ناآرام بودن و عرق کردن از جمله مواردی است که به شماکمک میکند به گفتههای طرف مقابل شک کنید.
همه این ده نکته از جمله مواردی هستند که برای مباحث زبان بدن و رفتارشناسی مطرح میشوند و در موقعیتهای مختلفی به کار میروند. حال که با تکنیکهای زبان بدن آشنا شدید به سراغ کاربرد آن در موقعیتهای مختلف میرویم.
کاربردهای زبان بدن
زبان بدن احساسات و حالات شما را به مخاطب لو میدهد، پس باید در مواقعی مثل مذاکره، مصاحبه شغلی، فروش و بازاریابی و حتی یک رابطه عاطفی، آگاهانه آن را کنترل کنید تا به نتیجه دلخواه برسید. در ادامه هر موقعیت را با توجه به بررسی خواهیم کرد:
1. زبان بدن در مصاحبه:
دکتر "لیلیان گلس" نویسنده کتاب Body Language Advantage در این رابطه میگوید:
- روی صندلی کامل بنشینید و تکیه بدهید. تماس چشمی مستقیم برقرار نکنید و نگاهتان را روی بینی، لبها و دیگر اجزای صورت مصاحبه کننده بچرخانید.
- سعی کنید هنگام صحبت کردن با دستانتان ژست بگیرید. مثلاً گره کنید، اما آنها را پنهان نکنید چون نشان از بی اعتمادی خواهد بود.
- کف دستانتان را نشان دهید. این کار تعهد و صداقت شما را نشان میدهد. برای این مورد سعی کنید حرکات رو به بالا داشته باشید تا پرانرژیتر هم به نظر برسید.
- پاهایتان را ثابت روی زمین نگه دارید. به خصوص خانمها از انداختن پاها روی هم خودداری کنند مگر در ناحیه مچ پا. وقتی پاها روی زمین باشند به شما کمک میکند تا رفتار خلاقانه و منطقی را با هم داشته باشید.
- درست راه بروید. تا قبل از آن که روی صندلی بنشینید، مصاحبه کننده میتواند شما را از طرز راه رفتن قضاوت کند. پس سعی کنید شانههایتان رو به عقب باشد با گردنی افراشته و گامهایی با بلندای 30 تا 60 سانتیمتر.
- عمیق نفس بکشید و در بازدم صحبت کنید. چون تنفس عمیق به شما آرامش میدهد و استرستان کمتر میشود.
- هنگام صحبت مصاحبهکننده سرتان را تکان دهید. با این کار شما نشان میدهید که توجه زیادی به او دارید.
2. زبان بدن در فروش و در بازاریابی:
- در برخورد اول با مشتری قاطع و کامل دست دهید. هر چقدر قاطعانهتر دست بدهید از طرف مشتری بیشتر پذیرفته میشوید و تمایل به خرید را افزایش میدهید. سعی کنید تأثیرگذار باشید. یعنی مستقیماً به مشتری نگاه کنید و احوالپرسی کنید.
- کاملاً صاف و رو به خریدار بنشینید؛ زیرا اگر لم دهید یا کج بنشینید و... حس بی خیال بودن به خریدار منتقل میشود و این یعنی شما اهمیتی برای او و مذاکرهتان قائل نیستید. در صورتیکه اگر صاف و کمی رو به جلو بنشینید، خریدار بیشتر به شما گوش میدهد.
- سعی کنید به عنوان یک فروشنده موفق، انرژی مثبت به خریدار منتقل کنید. اگر هنگام معرفی محصول یا هر چیزی، خریدار به حالت دست به سینه بود سعی کنید او را از این حالت خارج کنید چون این طرز نشستن یعنی من پذیرای دریافت اطلاعات جدیدی نیستم. این مهارت شماست که با بالا بردن انرژی فضا، او را آماده کنید تا با علاقه به صحبتهایتان گوش کند.
- هیچگاه هنگام صحبت کردن دستتان را روی دهان نگذارید، زیرا نشان میدهد شما در مورد آنچه میگویید تردید دارید و یا حتی برعکس اگر شنونده دست روی دهان برد یعنی نسبت به صحبتهای شما تردید دارد و این شمایید که باید او را متقاعد کنید.
- اگر متوجه شدید خریدار با دست چانهاش را لمس میکند، یعنی در حال ارزیابی صحبتهای شماست. پس اگر کمی دیگر تلاش کنید او را متقاعد خواهید کرد.
- اگر ایستاده در حال مذاکره برای فروش هستید سعی کنید دستانتان را از پشت گره بزنید چون نشان از اعتماد به نفس بالای شماست. اما اگر خریدار این حالت را داشت یعنی از اطلاعات کافی در مورد محصولات یا خدمات شما برخوردار است و شما نباید بحث را ادامه دهید.
آموزش زبان بدن
زبان بدن مثل هر مهارت دیگری اکتسابی است و به راحتی میتوانید یاد بگیرید، به شرطی که با تمرین همراه باشد. دو راه توسط متخصصان زبان بدن و روانشناسی بیان شده است که شامل:
1. عادت:
اگر میخواهید با اعتماد به نفس به نظر برسید و بیشتر باید تمرین دست به سینه بودن را بکنید، روی طرز راه رفتنتان کنترل داشته باشید.
حتی اگر میخواهید ارتباط موثری داشته باشید باید روی تماس چشمی متمرکز شوید. اوایل باید آگاهانه این رفتارها را انجام دهید اما در ادامه تبدیل به عادت میشود و ناخودآگاه انجام میدهید.
2. تمرین:
تا به حال هیچکس بدون تمرین به جایی نرسیده است، از یک نوازنده موسیقی گرفته تا یک جراح مغز و اعصاب. زبان بدن هم مثل هر مهارت دیگری نیاز به تمرین دارد.
برای اینکار بهتر است جلوی آینه بایستید و تمرکز کنید تا خودتان بتوانید اشکالاتی که هست را پیدا کنید و یا هنگام صحبت از خودتان فیلم بگیرید تا بعداً به رفع اشکال بپردازید.
زبان بدن، کلید موفقیت در مذاکرات و مصاحبه!
تمام علائم زبان بدن که در این مقاله مطرح شد مختص به یک شرایط یا موقعیت خاص نیست، بعضی از آنها در یکسری موقعیتها کاربردیتر هستند.
کافی است ابتدا آنها را بشناسید و تمرین کنید. اهمیت یادگیری زبان بدن را دستکم نگیرید، شاید خودتان متوجه نباشید؛ اما ممکن است خیلی از موقعیتهای کاری را بابت نداشتن زبان بدن درست، از دست بدهید بدون اینکه حتی متوجه دلیل آن شوید.
پس مقالههای آموزشی وبلاگ کارلیب را از دست ندهید. در ضمن بعد از تقویت زبان بدنتان، سری به سایت کارلیب به آدرس karlib.com بزنید تا با فرصتهای شغلی جدید آشنا شوید و این بار با آگاهی بیشتری نسبت به قبل اقدام به ارسال رزومه کنید و در مصاحبه شغلی خوش بدرخشید.
من دنبال کلاس های فن بیان هستم. شما دوره ای رو میشناسید که معرفی کنید؟
فن بیان و زبان بدن به نظرم دو عنصر جدانشدنی هستن.
برای مصاحبه و مذاکرات زبان بدن خیلی خوب جواب میده. ولی فن بیان رو هم باید دونست. ممنون از محتوای خوبتون
سلام. دوره های آموزش فن بیان و زبان بدن زیاده.
ولی طبق تجربه ای که بنده دارم از شرکت در این دوره ها، شرکت در دوره های آموزش فن بیان و زبان بدن دکتر بهروز خدابخشی رو به شما توصیه میکنم. آدرس پیج اینستاگرام ایشون رو در زیر گذاشتم براتون، انشالله با یادگیری زبان بدن و تقویت فن بیان خودتون، در هر جمع و در هر مذاکره ای، پیروز میدان باشید.
@behrooz.khodabakhshi
چقدر مفید و جامع. واقعا زبان بدن خیلی تاثیر گذار هستش. من موقع صحبت کردن از دستهام خیلی استفاده میکردم و استرسم رو بیشتر نشون میداد. یه دوره کلاسهای کنترا زبان بدن شرکت کردم واقعا خیلی مفید بود برام. اگه شرایط شرکت توو کلاسهای آموزشی رو ندارید حداقل به نکات گفته شده مقاله دقت کنید واقعا خیلی مفید و موثر میتونه باشه.
من قبلاً یه چیزایی از زبان بدن شنیده بودم، کنجکاو شدم و اودم سرچ کردم در موردش که با مقاله کامل شما رو به رو شدم. خوندمش و یه مدت روی رفتار اطرافیانم دقت کردم و دیدم واقعاً این زبان بدن مهمه ها و همه دارن و اکثر آدما متوجهش نیستن مخصوصاً توی مذاکرات، توی هر نوع رابطه ای . ایول ایول
جناب ترکاشوند سلام، بله چقدر خوب که بعد از خواندن مقاله زبان بدن و کاربردهای آن در رفتار اطرافیان دقت کرده اید، مطمئن باشید آشنایی با مهارت زبان بدن یک روز برای تان مفید خواهد بود. همیشه سعی کنید در یادگیری هر نوع مهارتی از اطرافیان به نحوی کمک بگیرید تا زودتر برای تان جا بیفتد. موید باشید.
سلام عالی بود
هزینه مشاورتون چنده؟
میشه مطلب رو توی وبلاگ خودم بزارم؟
نویسنده این متن کیه؟
حساب توییتری هم دارید؟
چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم