آیا تا به حال چیزی در مورد اختلال دوقطبی شنیدهاید؟ میدانید اگر با چنین افرادی برخورد کردید، چطور رفتار کنید؟ خودتان چطور؟ به این اختلال مبتلا هستید یا خیر؟ شاید این روزها سوالاتی از این قبیل به ذهن هر کس برسد، اما جوابی برای آنها نداشته باشد، زیرا اختلال دوقطبی شایعتر شده است و افراد بیشتری مبتلا میشوند، اما متأسفانه اطلاعاتی در این زمینه ندارند. این بیماری معمولاً از 25 سالگی خودش را نشان میدهد و کسانی که درگیر میشوند نیازمند توجه بیشتری هستند، آن هم به دلیل تغییراتی که در خلقوخوی آنها رخ میدهد.
شاید بگوئید هر کسی ممکن است یک روز پر انرژی و شاد باشد و روز دیگر بیحوصله و غمگین. کاملاً درست است، اما اگر این تغییرات به صورت دورهای رخ بدهد و فعالیتهای روزانه را تحت تأثیر قرار دهد، باید پیگیری شود. علاوه بر آن، هر کدام از ما در محل کار، خانواده، مدرسه، دانشگاه و حتی به صورت تصادفی ممکن است با چنین افرادی برخورد داشته باشیم و یا خودمان درگیر شویم. بنابراین لازم است اطلاعاتی در این مورد داشته باشیم تا بدانیم در مواقع ضروری چه عملکردی داشته باشیم. با این مقاله از تیم کارلیب همراه باشید تا دقیقتر با اختلال دوقطبی آشنا شویم.
اختلال دوقطبی چیست؟
بیماری دوقطبی یا بای پولار، نوسانات غیرعادی در روحیه و انرژی است که به شکل فعالیت بیش از حد و ناتوانی در انجام عملکردهای روزانه نمود پیدا میکند. این نوسانات با اصطلاح شیدایی و افسردگی نیز شناخته میشوند.
شیدایی زمانی است که فرد مبتلا در حالت سرخوشی است و انرژی زیادی در خود احساس میکند و تمایل دارد که این سرخوشی و انرژی را به شکلی تخلیه کند، یا در برقراری روابط جنسی یا با مصرف مواد. البته واکنشهای دیگری هم ممکن است از افراد مبتلا سر بزند.
افسردگی نیز زمانی است که شخصیت دوقطبی دچار غم عمیقی میشود و ناامیدی تمام وجودش را فرا میگیرد. این کمبود انرژی به صورت بیعلاقگی به انجام فعالیتهای مختلف، بی نظمی در ساعت خواب و... خودش را نشان میدهد.
بی نظمی در ساعت خواب میتواند به شکل خواب بیش از حد یا بیخوابی باشد. ناگفته نماند که شدت این اختلالات میتواند به حدی باشد که منجر به آسیب دیدن روابط، شغل یا عملکرد فرد در مدرسه و حتی خودکشی شود. این اختلال هم در مردان و هم در زنان دیده میشود و در افراد مختلف به شکلهای مختلف بروز میکند.
انواع اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی انواع مختلفی دارد، اما به طور کلی به دو دسته نوع یک و نوع دو تقسیمبندی میشوند:
1. اختلال دوقطبی نوع 1
منظور از اختلال دوقطبی نوع 1 شرایطی است که فرد در آن دست کم به مدت یک هفته دچار یک دورهی کامل شیدایی (مانیا، mania) میشود. در این وضعیت ممکن است افسردگی را هم تجربه کند یا نکند.
ممکن است علائم شیدایی آنقدر شدید باشد که فرد به بستری شدن نیاز پیدا کند. دورههاي شيدايي در این نوع اختلال بدون درمان بين 3 تا 6 ماه و دورههاي افسردگي در صورتي که درمان نشوند 6-12 ماه ادامه پيدا ميکنند.
2. اختلال دو قطبي نوع 2
در اين نوع بيش از يک دوره افسردگی دوقطبی شدید وجود دارد. در صورتي که شدت حالت شيدايي خفیفتر است. اين نوع اختلال دوقطبی به شيدایي خفیف (هیپومانیا، Hypomania) معروف است. از دیگر انواع اختلال دوقطبی که در برخی منابع به آنها اشاره شده است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
3. اختلال دوقطبی با تناوب سریع
در اين دسته بيش از 4 بار نوسان روحي در طول يک سال وجود دارد. اين نوع در حدود 10 درصد افراد مبتلا به اختلالات دوقطبي ديده ميشود و ميتواند با هر کدام از انواع 1 يا 2 خود را نشان بدهد.
4. اختلال خلق ادواری (Cyclothymia)
در اين نوع اختلال، شدت نوسانات خلقی به اندازه اختلال دو قطبي نيست و با شدت کمتری از افسردگی یا شیدایی همراه است، اما ميتواند زمان طولانيتري ادامه پیدا کند. اين حالت ميتواند منجر به اختلالات دو قطبي گردد.
همانطور که دیدید، هر کدام از انواع این اختلالات میتواند به شکلهای مختلف بروز کند، اما به نظر شما علت این بیماری چه چیزی میتواند باشد؟
علل بیماری دوقطبی
با تحقیقاتی که تا به الان صورت گرفته است، علت بیماری دوقطبی به طور کامل کشف نشده، اما نتایج نشان میدهد که اختلالات دوقطبی منشأ ارثی دارند. در واقع با توجه به این نتایج میتوان گفت، ژنها بیشتر از تربیت در این اختلالات موثر هستند. پس یکی از قویترین عوامل بروز اختلال دوقطبی سابقهی خانوادگی است (ژنتیک).
متأسفانه باید گفت، خطر بروز اختلال دوقطبی در بین بستگان بزرگسال افراد دچار اختلال دوقطبی نوع 1 و 2 ده برابر بیشتر است، اما با این حال، هیچ ژن خاصی به این اختلال مربوط نیست. بلکه، مانند بسیاری از بیماریهای روحی، چند ژن در احتمال بروز این اختلال سهم دارند.
همچنین تحقیقات بر روی دوقلوهای همسان، نشان میدهد به غیر از ژن عواملی نظیر رویدادهای پر تنش نیز در ابتلا به اختلال دوقطبی نقش دارد. احتمالا ترکیب تعدادی ژن با عوامل محیطی در بروز اختلال دوقطبی موثر است.
در واقع اگر بخواهیم علمیتر به این قضیه نگاه کنیم، میتوان گفت ممکن است یک مشکل فيزيکي در قسمتي از مغز که کنترل حالات روحي را به عهده دارد عامل اين اختلالات است (مغز).
علاوه بر آن این نوسانات خلقی ممکن است در اثر استرس و یا حتی بیماری به وجود بیاید. بررسی تصاویر مغزی این افراد نشان میدهد مغز افراد مبتلا به اختلال دوقطبی با مغز افراد سالم تفاوت دارد. به این صورت که ضخامت قشر قسمتهایی از مغز افراد دچار اختلال دوقطبی نازکتر است. سایر تحقیقات نشان میدهد پردازش محرک حسی طی دورههای افسردگی و شیدایی تضعیف و منجر به بروز مشکل در ادراک میشود (عوامل محیطی).
اما نگران نباشید این اختلالات با دارو قابل درمان هستند. کافی است علائم آن شناسایی شود. زیرا تشخیص به موقع آن میتواند در روند درمان و بهبود افراد دوقطبی تأثیر مثبت داشته باشد.
علائم اختلال دوقطبی
علائم این بیماری به صورتهای مختلف بروز میکند و شدت آنها در افراد مختلف با توجه به شرایط متفاوت است. در واقع خصوصیت افراد دوقطبی همین علائمی است که میتوانند به تشخیص بیماری دوقطبی کمک کند و شامل:
نوسانات خلقی
نوسانات خلقی، با شدت کم و زیاد، یکی از اصلیترین علائم اختلال دوقطبی است. در نظر داشته باشید که بسیاری از افراد به خصوص خانمها، به دلیل هورمونها یا عوامل دیگر نوسانات خلقی را تجربه میکنند، اما همه این تغییرات نشان از بیماری دوقطبی نیست. زمانی که تغییرات خلقی بدون علت فیزیولوژیک باشد و تکرار شوند و در خواب و فعالیتهای روزانه تداخل ایجاد کنند، ممکن است نشانهای از اختلال دوقطبی باشد.
دورههای افسردگی
اکثر مبتلایان به اختلال دوقطبی چرخههای شیدایی و افسردگی را تجربه میکنند. طبق نتایج انجمن روانشناسان آمریکا از علائم دوره افسردگی میتوان احساس غم، گناه، بیفایده بودن یا درماندگی، عدم تمایل به فعالیتهایی که قبل از آن لذتبخش بود و حتی افکار خودکشی نام برد. بسیاری از افراد که این نشانهها را دارند، اما به غلط برای آنها اختلال افسردگی تشخیص داده میشود.
با این حال، دورههای افسردگی همیشه نشانهای از اختلال دوقطبی نباید در نظر گرفت. زیرا انستیتوی ملی بهداشت میگوید: برخی از مبتلایان به این بیماری (اختلال دوقطبی) دورههای شدید جنون دارند اما هیچ دوره افسردگی ندارند، اما اگر علائم افسردگی برای چند هفته متوالی اتفاق بیفتد و به طور متناوب با دورههای شیدایی همراه باشد، میتواند نشانهای از اختلال دوقطبی باشد.
رفتارهای پرخطر
در طول دورههای جنون، افراد درگیر با بیماری دوقطبی بیشتر از افراد معمولی درگیر رفتارهای پرخطر هستند که میتواند به خودشان و حتی به دیگران آسیب برساند. طبق مطالعهای که محققان در بخش روانپزشکی دانشگاه آکسفورد انجام دادند، افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در یک شبیه سازی رایانهای نسبت به گروه کنترل، که اختلال دوقطبی نداشتند، در رفتارهای پرخطر مشارکت میکردند.
این رفتارهای پرخطر با تصمیماتی همراه بود که عواقب خوبی را رقم نمیزد، برخی از نمونههای تصمیمات خطرناک که توسط افراد دارای اختلال دوقطبی گرفته میشود شامل: تفریح با پول (بیرویه خرج کردن و سرمایه گذاری ریسک پذیر یا حتی قمار). اقداماتی که میتواند خود و دیگران را به خطر بیاندازد (رانندگی پرخطر)، یا تصمیمات ضربهای که میتواند هزینههای شغلی و اجتماعی داشته باشد یا روابط شخصی بیپروا مانند رفتارهای جنسی پرخطر.
دورههایی با انرژی بالا (دورههای چند کاره)
در چنین دورههایی، افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ناگهان برنامههایی برای انجام دادن برنامه ریزی میکنند که گاهاً از توان آنها خارج است. از آنجا که مبتلایان به اختلال دوقطبی نوع دو، دورههای کمتری از هیپومانیا را پشت سر میگذارند، ممکن است متوجه افزایش انرژی خود نشوند، اما افرادی که با آنها در تماس هستند و از نزدیک برخورد دارند، میتوانند این رفتار را خیلی واضح مشاهده کنند.
غرور (خودبزرگ بینی)
انجمن روانپزشکی آمریکا یکی از علائم اختلال دوقطبی را اعتماد به نفس شدید ذکر کرده است.
به گفته آنها احساس اهمیت زیاد یعنی یک احساس اغراق آمیز از بزرگی، اهمیت و توانایی یک فرد. در حالی که خود بزرگ بینی در سایر اختلالات روانی مانند اختلال شخصیت خودشیفته زیاد است، اما میتواند نشانه ای از اختلال دوقطبی هم باشد.
سریع صحبت کردن
مبتلایان به اختلال دوقطبی، ممکن است نسبت به افراد عادی سریعتر یا بلندتر از حد طبیعی صحبت کنند. همچنین ممکن است برخی از الگوهای نامنظم گفتاری را از خود نشان دهند مانند قطع کردن ناگهانی حرفشان در وسط گفتگو یا صحبت.
عدم تمرکز
ناتوانی در تمرکز نشانه ای از اختلال دوقطبی در هر دو دوره شیدایی و افسردگی است.
در طول دورههای افسردگی، کمبود انرژی میتواند باعث مشکل تمرکز شود و در طول دورههای شیدایی، انرژی بیش از حد علت نداشتن تمرکز است.
آشفتگی یا تحریک پذیری زیاد
تحریک پذیری از دیگر علائم اختلال دوقطبی است. کارشناسان بهداشت روان در تلاش هستند که متوجه شوند آیا تحریکپذیری شدید در کودکان برای تشخیص اختلال دوقطبی در آنها کافیست یا خیر، اما قطعا وقتی تحریکپذیری و اضطراب با سایر علائم همراه باشد، احتمال زیاد علائم اختلال دوقطبی هستند.
ساعت خواب نامنظم
در کنار سایر علائم، مشکل خواب، یا به صورت یا خوابیدن بیش یا کمخوابی ممکن است از علائم اختلال دوقطبی باشد. در طول دورههای جنون، افراد درگیر با اختلال دوقطبی ممکن است کمتر از حد معمول بخوابند، اما باز هم بعد از تنها چند ساعت خواب، انرژی بالایی دارند. در حالی که در یک دوره افسردگی، افراد مبتلا ممکن است بیشتر بخوابند و باز هم احساس خستگی کنند.
کم یا زیاد شدن اشتها
این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در دوره های شیدایی، لاغر شوند، به خصوص زمانی که بدن با کمبود خواب و غذا مواجه باشد.
اگرچه بسیاری از عوامل، از جمله داروها، میتوانند منجر به از دست دادن اشتها شوند، اما اگر این علائم همراه با علائم دیگر همراه باشد، میتواند نشان از اختلال دوقطبی باشد.
طبق تحقیقات انستیتوی ملی بهداشت روانی، افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در طول دوره های افسردگی افزایش اشتها را نیز تجربه کنند.
نکتهای که وجود دارد این است که اختلال دوقطبی طیفی است که همه افراد را کمی متفاوت تحت تأثیر قرار میدهد، به این معنا که یک بیمار بای پولار ممکن است هر ده علائم را همزمان با هم نشان دهد، در حالی که شخص دیگری فقط ممکن است چند علائم را تجربه کند.
اگر شما یا شخصی که برای شما اهمیت دارد این علائم را نشان دهد، از یک پزشک متخصص کمک بخواهید. زیرا این بیماری، در شدیدترین حالت ممکن هم درمان دارد.
درمان بیماری دوقطبی
همانطور که گفته شد، بیماری بای پولار درمان دارد، هرچه این فرآیند زودتر آغاز شود، احتمال بهبودی و کاهش دورههای افسردگی و شیدایی نیز بیشتر خواهد شد.
بهتر است بدانید طول درمان این بیماری، زیاد است، زیرا اختلال دوقطبی در تمام طول عمر، فرد را درگیر خود میسازد، و این فرآیند نه تنها درجهت تسکین علائم است، بلکه قصد دارد مانع از عود آن نیز بشود.
در پایان درمان، اکثر افراد مبتلا از نظر نوسانات خلقی و علائم مربوط به آن به ثبات خواهند رسید. درمانهایی که برای این دسته از افراد در نظر گرفته میشود:
- دارو
- رواندرمانی
- شوکدرمانی
موثرترین روش درمان ترکیب دارو و رواندرمانی است. بهتر است در کنار این روشها، از بیمار درخواست شود علائم روحی روزانه، الگوی خواب و اتفاقات زندگی را در جدولی جداگانه یادداشت کند. این کار به درک و مدیریت بهتر بیماری کمک میکند. همچنین خود بیمار و اعضای خانوادهی او نیز به موقع متوجه تغییرات خلقی میشوند و راحتتر میتوانند از بروز کامل آن جلوگیری کنند.
در شرایط بحرانی نیز، مانند زمانی که بیمار به خودکشی فکر میکند، دارو یا روان درمانی و ترکیب این موارد موثر نخواهد بود یا حداقل تأثیر کمی روی علائم حاد دارد، به سراغ شوک درمانی میروند.
علاوه بر آن در مواقعی که بیمار شرایطی مانند حاملگی دارد، پزشک معالج اجازهی استفاده از دارو را نمیدهد، پس برای درمان از شوک درمانی استفاده میشود.
تأثیر شوک درمانی روی افسردگی شدید، شیدایی یا ترکیب این دو خیلی زیاد است. همچنین احتمال بروز مشکل دائمی در حافظهی بیمار با استفاده از روشهای مدرن شوک درمانی به طرز قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.
در کنار همه روشهای درمانی باید این را هم بدانید که همراهی اطرافیان در تسریع روند بهبودی به بیمار کمک میکند و او دلگرم به ادامه راه میشود. زیرا متوجه میشود تنها نمانده و برای اطرافیان هنوز مهم است، اما چگونه؟
چگونه به بیمار دوقطبی کمک کنیم؟
اگر یکی از نزدیکان شما به اختلال دوقطبی مبتلا است و میخواهید به او کمک کنید، اما نمیدانید از کجا باید شروع کنید، ابتدا باید سعی کنید از رفتار او ناامید و ناراحت نشوید و به موقع واکنش نشان دهید، مطمئن باشید با حمایت شما، او شانس درمان بیشتری پیدا میکند. بدین صورت که:
1. به نشانههای افسردگی اختلال دوقطبی دقت کنید؛
نشانههایی مانند:
- تمایل کمتر به تعاملات اجتماعی
- مشکلات خواب (خواب کم یا زیاد)
- کم انرژی بودن
- افسرده، غمگین و ناراحت بودن
در چنین شرایطی باید بیمار را به پیاده روی تشویق کنید و از او بخواهید به جنبههای مثبت زندگی فکر کند. در ضمن بهتر است همزمان با روانپزشک نیز در تماس باشید.
2. به زندگی بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نظم دهید؛
باور داشته باشید که یک برنامهی منظم میتواند به ثبات خلقی فرد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند. بهتر است خودتان نیز در این کار با همکاری کنید تا بیشتر تشویق بشود. همچنین استراحت را فراموش نکنید، زیرا اختلال در خواب میتواند آغازگر نشانهها باشد که با یک برنامه منظم به راحتی قابل کنترل است.
3. به کنترل استرس بیمار دوقطبی، کمک کنید؛
عوامل استرسزای زیادی ممکن است پیش آید؛ مانند از دست دادن شغل و ... که برای افراد عادی هم میتواند نوسانات خلقی را به همراه داشته باشد.
قطعاً نمیتوان از تمام اتفاقات فرار کرد، اما میتوانید برای مقابله با استرس به او کمک کنید تا یاد بگیرد مدیریت استرس را در خود نهادینه کند. تشویق کردن به ورزش و کلاس یوگا نیز میتواند به حال خوب بیمار کمک کند.
4. در انجام کارها به او کمک کنید؛
در طول دوره افسردگی و یا حتی شیدایی، برخی کارهای ساده برای یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی سخت به نظر میرسد.
بنابراین بهتر است کمک حال او باشید، اما قبل از آن، از او بپرسید که چطور میتوانید به او کمک کنید.
برای مثال وقتی خرید میروید، با موافقت خود بیمار، خریدهای او را نیز انجام دهید.
5. آرامش خودتان را حفظ کنید؛
یک بیمار بای پولار، گاهی اوقات کارهای عجیب و وقیحانهای میکند و یا حساس و بد اخلاق میشود. یادتان باشد که بیمار در چنین زمانهایی خود واقعیاش نیست. پس آرامش خود را حفظ کنید و به این رفتارها واکنشی نشان ندهید. قطعاً خودش پشیمان خواهد شد، اما بهتر است چیزی به او یادآوری نکنید.
6. شروع نشانههای دوره شیدایی را به یاد داشته باشید؛
نشانههای دوره شیدایی شامل:
- کم خوابی
- زیاد و تند حرف زدن
- انجام کارهای خطرناک مثل رانندگی پرسرعت یا ولخرجی کردن
با آگاهی از شروع دوره میتوانید از تشدید این نشانهها جلوگیری کنید، همچنین راهکارهای یک روانپزشک نیز میتواند کمک کننده باشد.
7. در درمان اختلال دوقطبی با او همراهی کنید؛
هیچگاه بیمار را طی فرآیند درمان تنها نگذارید. حمایت شما به روند بهبودی او کمک میکند. حمایتی مانند:
- پیدا کردن روانپزشک یا روانشناس مجرب
- وقت گرفتن و مراجعه به پزشک
- پیگیری برنامهی درمان
8. به صحبتهای بیمار گوش کنید؛
بیماران دوقطبی نیاز دارند تا شما به حرفهایشان گوش کنید بدون اینکه قضاوتشان کنید. فقط کافی است به آنها ثابت کنید همیشه هستید و هر وقت بخواهند میتوانند با شما صحبت کنند، بودن شما موجب دلگرمی آنها میشود.
9. بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی را به درمان تشویق کنید؛
فراموش نکنید که بیماران دوقطبی مانند دیگر افراد عادی میتوانند زندگی موفق و کاملی داشته باشند. در ضمن به آنها نیز یادآوری کنید که این اختلال، مشکل بزرگی نیست و به راحتی درمان میشود. فقط کافی است روند درمان را جدی بگیرند و داروها را به موقع مصرف کنند.
10. با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی وقت بگذرانید؛
رفتن به سینما، کافه و ... میتواند پیشنهاد خوبی باشد. باید سعی کنید ارتباط اجتماعی خودتان و بیمار را بالا ببرید تا کمتر دچار افسردگی شود. حتی اگر دعوت شما را رد کرد، باز هم تلاش کنید. با این کار او متوجه میشود که برای شما مهم است. سعی کنید ادامه دهید تا کمکم پاسخ مثبت بشونید، مطمئن باشید بعداً از شما تشکر میکند.
11. از خودتان نیز مراقبت کنید؛
مهمترین رفتاری که باید طی درمانِ یک بیمار دوقطبی داشته باشید، این است که مراقب خودتان نیز باشید. زیرا ممکن است شما به عنوان همراه، افسرده یا حتی بیمار شوید. پس باید به نیازهای خودتان توجه کنید تا خسته نشوید.
برای مثال نقاشی بکشید، به موسیقی گوش دهید، یا کاری که دوست دارید را انجام دهید. با دوستان خود تفریح کنید و احساس گناه نکنید. اگر حالتان خوب نباشد نمی توانید از بیمار دوقطبی مراقبت کنید.
با تشخیص زودهنگام اختلال دوقطبی، به درمان مؤثر کمک کنید
همانطور که گفته شد "وراثت" و "مغز" دو عامل مهم در ایجاد بیماری بای پولار هستند، اما نباید عامل سوم یعنی "عوامل محیطی" را فراموش کرد! زیرا این روزها شرایط زندگی به گونهای است که استرس جز جداییناپذیر زندگی همه ماست و با تشدید آن، امکان ابتلا به اختلال دوقطبی وجود دارد، نه تنها برای ما بلکه اطرافیان. بنابراین لازم است در درجه اول از ابتلای به آن جلوگیری کنیم. چگونه؟
تیم کارلیب اینجاست تا با ارائه مقالات آموزشی در زمینه تابآوری، روشهای مدیریت ترس و ... به ما کمک کند. فقط کافی است به آدرس karlib.com سر بزنید.
سلام
ممنونم، من فکر میکردم اختلال دوقطبی درمانی نداره، اما الان هم متوجه روند درمان شدم و هم نحوه برخورد با آدمهای مبتلا به این اختلال
قیمت مشاورتون چقدره؟
مطلب خوبی بود همکار گرامی
علیرضا جان عالی بود
میتونم شماره شما رو داشته باشم؟
چه سایت قشنگی دارین
چرا اینقد زیاد؟
مطلب به درد بخوری بود
Awli bood
دفتر مرکزیتون کجا قرار داره
سلام عالی بود