در چند سال اخیر، با افزایش گرایش افراد به سمت دنیای مجازی و اینترنت، سایتهای خرید و فروش و صفحات مجازی مثل اینستاگرام و تلگرام و... بیش از پیش مورد توجه قرار گرفتند. در این بین صاحبان کسبوکارهای مختلف نیز از این فرصت استفاده کردند و با ایجاد سایت یا پیجهای معتبر، بستری برای فروش اینترنتی فراهم کردند.
در ادامه با توجه به توسعه کسب و کارها، فروش آنلاین و شناسایی نیازهای پرداختی جدید در این حوزه، بانک مرکزی درگاههای جدیدی را با عنوان ”پرداخت یار” برای تسهیل امور پرداختی و ارائه سریعتر و راحتتر ابزارهای پرداختی معرفی کرد.
نتیجه آن شد که امروزه همه کسبوکارهای آنلاین به این درگاه پرداخت امن احتیاج دارند، زیرا طبق ضوابط بانک مرکزى جمهورى اسلامى ایران، شرکتهاى داراى مجوز پرداخت یاری اجازه فعالیت در فضای آنلاین را دارند. پس اگر به هر طریقی کار شما با پرداخت آنلاین گره خورده است این مقاله از تیم کارلیب را از دست ندهید تا دقیقتر با مفهوم پرداخت یار و همینطور مراحل کسب مجوز آن آشنا شویم.
پرداخت یاری چیست؟
واژه پرداخت یاری در فضای مجازی به معنای ارائه خدمات پرداخت و نظارت بر عملکرد پذیرندگان پشتیبانی شده پس از اتصال کاربر به شبکه الکترونیکی پرداخت است. منظور از پذیرندگان پشتیبانی شده، سایتهایی است که از شرکتهای پرداخت یاری تحت نظارت بانک مرکزی و شاپرک، درگاه پرداخت اینترنتی دریافت میکنند.
شاپرک، مخفف "شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی" است. این شرکت رابطی میان بانک مرکزی، شبکه بانکی و شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت است. هدف اصلی شاپرک استانداردسازی پرداختهای کارتی، کنترل و نظارت در شبکه پرداخت و هدایت منابع بانکها به سمت امور بهینه، گسترش بازار کارتی و نظارت بر عملکرد پایانهها است.
در واقع میتوان گفت، بزرگترین دستاورد راهاندازی شاپرک این است که فعالیتهای شرکتهای ارائه خدمات بانکداری الکترونیک بر مبنای استاندارد یکسانی انجام میگیرد که در نتیجه آن بانک مرکزی را قادر میسازد تا نظارت دقیق و همه جانبهای بر انجام عملیات بانکی که از طریق پایانههای فروش صورت میگیرد، داشته باشد.
پرداخت یار کیست؟
پرداخت یار نهادی است که با گستردهشدن فضای کسبوکارهای آنلاین و نیاز به بستر امن پرداخت، از سوی بانک مرکزی به منظور تسهیل پرداختهای الکترونیک تعریف شده است. وظیفه این نهاد انعقاد قرارداد با شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت، قابلیت استفاده از ابزارهای پذیرش و اتصال به شبکه الکترونیکی پرداخت (شاپرک) بهصورت غیرمستقیم است.
بنابراین پرداخت یار با کسب اجازه از بانک مرکزی و همینطور انعقاد قرارداد با شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) و شاپرک، قابلیت پرداختهای بدونکارت از جمله پرداختهای درونبرنامهای مبتنی بر زیرساختهای همراه برای پذیرندگان خود و سپس ارسال به شبکه شاپرک را دارد.
تمام این امکانات و قابلیتها در اختیار کسانی قرار میگیرد که مراحل لازم جهت اخذ مجوز پرداخت یاری را طی کرده باشند، اما آیا این مجوز به هر شخص یا شرکتی داده میشود؟
شرایط اخذ مجوز پرداخت یاری
شخص یا شرکتی که میخواهد برای اخذ مجوز پرداخت یاری اقدام کند، باید شرایط زیر را مد نظر داشته باشد که شامل:
- یک شرکت حقوقی و ثبت شده داشته باشید.
- یک وبسایت کد نویسی شده مناسب برای ارائه درگاه پرداخت واسط داشته باشید.
- یک سرور ترجیحاً در داخل کشور داشته باشید.
- گواهی عدم سوءپیشینه برای تمام اعضای شرکت داشته باشید.
- گواهی عدم بدهی معوق تمام اعضای شرکت به بانکهای جمهوری اسلامی ایران یا سابقه چک برگشتی نیز الزامی است.
اگر شرایطی که در بالا به آن اشاره شد، فراهم بود، میتوانید به سراغ مراحل اخذ مجوز بروید که در ادامه توضیح میدهیم.
مراحل اخذ مجوز پرداخت یاری
اقدامات لازم به منظور آغاز فعالیت شخص یا شرکت در شبکه پرداخت الکترونیک کشور مطابق با ضوابط و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت کشور که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام گردیده است، طبق مراحل زیر به انجام میرسد:
- مستند "الزامات، ضوابط و فرآیند اجرایی فعالیت پرداخت یاران و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت کشور" از درگاه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دریافت و به طور کامل مطالعه شود.
- شخص حقیقی یا حقوقی باید به یکی از شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت مراجعه کند. شرکتی که مورد تأیید سازمان شاپرک است و درخواست اخذ مجوز پرداخت یاری را ارائه کند.
- مستندات لازم از شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت را دریافت کند.
- مدارک لازم مطابق با مستند که در بند اول به آن اشاره شد، به انضمام مدارک مورد نیاز شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت را ارائه نماید.
- پس از تأیید مدارک، اقدام به عقد قرارداد با شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت کند.
- یک حساب ویژه پرداختیاری نزد یکی از بانکها یا مؤسسات مالی و اعتباری مورد تأیید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افتتاح کند.
- و در نهایت قرارداد یا توافقنامهای میان شرکت شاپرک و متقاضی مجوز پرداخت یاری، امضا کنند.
بعد از اتمام 7مرحله بالا، شرکت یا شخص متقاضی موفق به دریافت مجوز پرداخت یاری میشود، اما بهتر است قبل از هر گونه اقدامی با این مجوز نکاتی را راجع به این مجوز بدانید.
بایدها و نبایدهای مجوز پرداخت یاری
نکاتی که در این قسمت به آنها اشاره میکنیم، قوانینی را به شما یادآوری میکند تا در جهت درست از مجوز استفاده کنید تا مبادا از طرف شرکت ارائه کننده، لغو یا باطل شود.
- پرداخت یار تحت هیچ شرایطی حق لازم برای انجام فعالیتهای بانکی و اعتباری را ندارد.
- هرگونه انتشار پول الکترونیک، صدور ابزار پرداخت و عملیات ارزی در حیطه فعالیت پرداخت یاری ممنوع میباشد.
- پذیرش هرگونه ابزار پرداخت صادر شده توسط غیر بانک و پردازش و انتقال تراکنشهای آنها توسط پرداخت یارها غیر قانونی و ممنوع است.
- پرداخت یار باید کلیه بخشنامه ها و دستورالعمل های صادره را اجرا نماید، همچنین اصلاحات و تغییرات احتمالی این مقررات که توسط بانک مرکزی اعلام میگردد را نیز باید قبول کند. بنابراین باید عملکرد خود را با دستورالعملهای صادر شده مطابقت دهد.
- پرداخت یار باید خود را موظف به رعایت قوانین مبارزه با پولشویی و همینطور تامین مالی تروریسم مطابق با قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران بداند.
- پرداخت یار موظف به نگهداری سوابق فعالیت پذیرندگان خود است که این سوابق شامل رسید تراکنشهای آنها و کلیه قراردادهایی که قبلاً منعقد شده است، میباشد.
- ریسکهای ناشی از عملکرد پرداخت یار به عنوان یکی از پذیرندگان شبکه پرداخت الکترونیک و نظارت بر عملکرد آنها با شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت طرف قرارداد، باید پوشش داده شود.
- پرداخت یار مجوز لازم برای تجمیع مبالغ ناشی از تراکنشهای پذیرندگان پشتیبانی شده خود در حسابی که درتوافقنامه بین پرداخت یار و شاپرک اعلام شده و مورد تایید قرار گرفته است را دارد. لازم به ذکر است که استفاده از هر نوع حساب دیگری برای تجمیع مبالغ تراکنشها ممنوع است.
- مجموع حجم عملیات پرداخت یارهای زیر نظر یک ارائه دهنده خدمات پرداخت در یک روز، نباید از دوبرابر مجموع حقوق صاحبان سهام بیشتر شود.
- پرداخت یار باید پاسخگوی ارایه دهنده خدمات پرداخت باشد تا از مجموع نظارتهای شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت بر عملکردشان پاسخ مثبت دریافت کند. در ضمن پرداخت یار موظف به همکاری در جهت بازرسیهای دورهای نیز میباشد.
- پرداخت یار موظف به نظارت بر عملکرد پذیرندگان پشتیبانی شده خود، است.
- ارائه خدمات تحت مجوز پرداخت یاری توسط پذیرنده پشتیبانی شده پرداخت یار ممنوع اسن و آنها موظف هستند نسبت به قطع خدمت ارائه شده به پذیرنده پشتیبانی شده متخلف اقدام کنند.
با تمام بایدها و نبایدهایی که گفته شد، آیا اخذ مجوز پرداخت یاری، کار درستی است؟
در پاسخ باید گفت، بله. اگر اگر با شرکتهای معتبر ارائه دهنده خدمات پرداخت یاری همکاری کنید و تمام جوانب را نیز رعایت کنید، مشکلی پیش نخواهد آمد. از طرفی توسعه کسبوکار شما در فضای آنلاین نیازمند چنین مجوزی است. بنابراین، پایان خوبی در انتظار شما خواهد بود. برای اطمینان بیشتر مزایا و معایب این مجوز را نیز بررسی میکنیم تا از ادامه راه مطمئن شوید.
مزایا و معایب مجوز پرداخت یار
از مزایای پرداخت یار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نظم بخشیدن به درگاههای پرداخت واسطه
- جلوگیری از سوءاستفاده وبسایتهای متخلف در زمینههای کاری مختلف
- نظارت بیشتر شاپرک بر روی درگاههای پرداخت واسط که سبب افزایش اعتماد کاربر به درگاههای پرداخت میشود
- ارائه یک کد پذیرندگی برای هر پذیرنده
- واریز شدن تنها سود کارمزد پذیرندهها به حساب شرکت پرداخت یار ( مبالغ تراکنش پذیرندهها پس از کسر کارمزد به حساب خودشان واریز میشود)
- مدیریت بهتر لیست سیاه پذیرندگان
در ادامه معایب پرداخت یاری مطرح میشود که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کند شدن روند اجرای پرداخت یاری با توجه به ساعات پیک کاری سایت
- نقص پیادهسازی پرداختیاری، از آن جهت که بخش واریز جداگانه سود پذیرندهها هنوز پیادهسازی نشده، همچنین مدیریت لیست سیاه پذیرندهها هنوز جای کار دارد و باید تکمیل شود.
اگر به این قسمت توجه کرده باشید، نسبت مزایای مجوز پرداخت یاری به معایب آن، شما را برای ادامه مسیر مصممتر میکند. ناگفته نماند، همانطور که در قسمت مزایا گفته شد، به دلیل نظارت شرکت شاپرک بر درگاههای پرداخت، کاربر با اطمینان واریز و نهایتاً خرید آنلاین خود را انجام میدهد، اما برای جلب اعتماد بیشتر، شما به عنوان صاحب سایت، باید برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) نیز اقدام کنید. زیرا اکثر کاربران، که ریسکپذیری کمتری دارند، در صورت مشاهده اینماد در سایت شما، اقدام به خرید میکنند.
تسهیل فرآیند دریافت درگاه پرداخت اینترنتی
با توجه به آنچه تا به اینجا یاد گرفتیم، پرداخت یارها موظف هستند تا فرآیند دریافت درگاه پرداخت اینترنتی را آسانتر کنند، به همین دلیل است که پنل کاربری کسانی که درگاه پرداخت خود را از یک پرداخت یار دریافت میکنند سادهتر و کاربردیتر است. همچنین میتوانند حساب خود را مدیریت کنند و گزارشی از تراکنشهای خود داشته باشند.
فقط باید از بین لیست شرکتهای پرداخت یار، با یک شرکت معتبر همکاری کنید تا شما نیز با پشتوانهای قانونی، سرویسهای نوین و ابزارهای قدرتمند برای خدمات مالی به کاربران هدیه دهید. آنها نیز لذت یک تراکنش بانکی آسان در هر زمان، مکان و با هر مبلغی را تجربه میکنند.
وبلاگ کارلیب نیز با مقالات آموزشی اینجاست تا شما را در این مسیر همراهی کند و یک تجربه خوب برایتان رقم بزند. کافی است وبسایت کارلیب به آدرس karlib.com سر بزنید.
خسته نباشید خیلی مقالتون خوب و عالی بود
محتوا خوبی بود
ایولا
مطالب بی نظیر بود
خیلی عالی بود
این مطلب حرف نداشت
خیلی دنبال این موضوع بودم
شادکام و سلامت باشید
عاااااااااااالی بود
چه مطلب خوبی
مثل همیشه عالی و کاربردی